Att välja ugn till det moderna köket

Att välja rätt vitvaror till sitt kök är ett betydande beslut, men samtidigt ett subjektivt sådant. Man måste ta ställning till personliga frågor såsom hur ofta man lagar mat och vilka funktioner en ugn måste ha för att möta ens behov. De två huvudtyper man kan välja mellan till ett modernt kök är ångugnen och varmluftsugnen. Oberoende vilket alternativ man väljer är det huvudsaken dess design och funktion som ger flexibilitet i vardagens matlagning.

Se de bästa ugnar här

Varmluftsugn

Den traditionella varmluftsugnen fungerar nästan som en helt vanlig ugn, men bereder maten snabbare och är mindre till storleken. Varmluftsugnar är praktiska att använda eftersom man kan påskynda tillagningen genom att kombinera mikrovågsteknik och konvektionstillagning. Detta är med andra ord ett ypperligt alternativ för den som alltid är på språng. Man kan faktiskt använda varmluftsugnen som en mikrovågsugn och slipper därför införskaffa en sådan. Dagens modeller kan vara radikalt olika och ha varierande mängd teknik, därför lönar det sig att rådfråga en sakkunnig före man genomför köpet. Populära märken att bekanta sig med är GE, Bosch, Jenn-Air och Miele.

Ångugn

De omtyckta ångugnarna är i princip en ugn som sprutar in ånga i ugnsutrymmet. Ångkonvektionsugnar kan fungera som de tidigare nämnda varmluftsugnarna eller vara en kombination av dessa två. Då denna modell är påslagen förvandlar värmen vattnet till ånga. Därför har de en reservoar som behöver fyllas på med jämna mellanrum. I ångugnen finns en ventil som minskar ångans tryck på samma sätt som exempelvis en tekanna. Tack vare den naturliga konvektions-metoden får maten en härlig smak utan att man behöver använda olja eller smör. Exempelvis croissanter och kammusslor smakar himmelskt då de tillverkats i ångugn. Många använder även ångugnen för att koka kött, fisk och grönsaker.

Energimärkning

Alla ugnar energimärks baserat på en skala från A till G, där A är bäst. Genom att inspektera energimärkningen får man reda på flera olika egenskaper: volym, energiförbrukning, bullernivå och storlek. Energiförbrukningen märks även enligt klassificeringen A till G, men i detta fall indikerar A hög effektivitet och G låg. Volymen däremot delas in i tre olika kategorier: liten, medel och stor. Den lilla rymmer upp till 35 liter, den medelstora 65 liter och den största har en volym från 65 liter uppåt. Storleksmässigt är det klassiska alternativet antingen 60 eller 70 centimeter bred, men man kan även hitta smalare varianter ner till 40 centimeter. Normalhöjden ligger på 90 centimeter och är densamma på så gott som alla modeller.

Tags :
Kategorier : Hem

Lämna ett svar