Hjälpmedel till seniorer – Köket

Jaha, det kanske bara helt enkelt är dags att inse. Det är inte roligt att erkänna att man behöver hjälp, men när man väl har insett att så är fallet, så finns det en möjlighet att man ändå blir glatt överraskad vad gäller hur många olika hjälpfunktioner och hjälpmedel av alla dess slag som finns på marknaden. Det kan kanske till och med vara så att man vid ett svagt ögonblick tänker ”åh, att jag inte visste att detta fanns förut”. Det finns många olika hjälpmedel till seniorer för alla delar av huset, men i denna artikeln ska vi fokusera på hjärtat av huset – köket.

Om man plötsligt befinner sig i en rullstol eller får svårt att röra leder, så är det inte så lätt att använda köket så som man tidigare har gjort. Man kanske har spenderat otroligt mycket tid i detta rum och allt känns så vant och nu ska man helt plötsligt börja om från början och skaffa sig nya vanor. Man kanske inte längre når upp i skåpen. Kniven som man älskar att skära grönsaker med har ett för smalt skaft för att man ska kunna använda den på ett säkert sätt. Saker som detta kan kännas både frustrerande och man kanske känner en viss hjälplöshet. Dock finns det många sätt att komma runt många av problemen.

Om du tänker efter nästa gång du skär något med en kökskniv, så kanske du inser att det faktiskt krävs ganska mycket styrka för att skära – kanske mer än vad man tror. Lider man av någon slags inflammation eller annan smärta i handleden så kan det vara näst intill omöjligt att skära grönsaker med sin gamla favoritkniv. Därför är det allmänt rekommenderat att man använder en kökskniv med lodrätt vinklat handtag. Detta ger ett bättre grepp och man använder på detta sätt hela armens styrka när man skär.

Vad gäller vanliga bestick så är de ofta tunga och svåra att få ordentligt grepp om. Även ät-rörelsen från tallrik till mun kan bli problematisk om man lider av Parkinsons eller artrit i händerna. Då kan man prova ett bestick som har tjockare skaft och det finns även bestick som har ett handtag så att det inte ska kunna falla ur handen. Det fantastiska med denna typen av ergonomiska bestick är att de ofta har justerbart huvud, så man kan vinkla dem i precis den vinkeln som passar bäst. Här kan också vara bra att tänka på att det ibland kan vara bättre att välja en tallrik med hög kant eftersom det ger stöd när man ska skopa upp maten med besticken.

Det finns även andra mycket bra hjälpmedel som kan användas i köket. Något som de flesta av oss, gammal som ung, skulle behöva är ett handtag till att öppna saker som kapsyler, glasburkar eller konservburkar. För tillfället förlitar jag mig på att min man utför dessa sysslor.

För mycket aktivt användande kan förvärra en inflammation och det är då viktigt att man inte lägger för mycket belastning på händerna. Kanske kan man helt enkelt inte använda sina händer som man en gång gjort. Prova de mycket bra hjälpmedel som finns!

Tags :
Kategorier : Hälsa

Lämna ett svar